91/2/17
12:20 ع
عکاسی،وضوح در عکس
وضوح یا فوکوس از عناصر مهم زبان تصویرى و نقطه ی تاکید عکس است. عکاس با واضح نشان دادن بخشى از عکس به بیننده مى گوید «به اینجا نگاه کن!».
گاهى همه ی سطح یک عکس واضح است و عناصرش کم و بیش از اهمیت یکسانى برخوردار هستند. بعضى اوقات این اهمیت در بخشى از موضوع متمرکز مى شود. این عکاس است که با استفاده از وضوح تعیین مى کند چه چیزى در عکس مهم تر است. در عکس زیر این واضح بودن دهان و چشم راست قورباغه است که نظر ما را به خود مى کشد.
براى گرفتن این عکس عکاس نقطه فوکوس دوربین را روى دهان و چشم قورباغه قرار داده. در نتیجه، آنچه نزدیک به منطقه ی وضوح عکس بوده از وضوح نسبى برخوردار شده و آنچه در جلو یا پشت آن قرار داشته از وضوح خارج شده است.
تغییر نقطه ی وضوح معناى عکس را هم تغییر می دهد. در عکس زیر که از یک موضوع و یک زاویه گرفته شده مى بینیم که در عکس اول مرد، به دلیل واضح بودن، موضوع اصلى عکس نیز هست در حالیکه در عکس دوم این درخت ها و علائم روى آنها هستند که توجه ر اجلب مى کنند.
91/2/12
2:1 ع
عکسی، کمپوزیسیون یا همچینى اجزاى عکس
کمپوزیسیون یا همچینی زبانى دیدارى است که در همه ی عرصه هاى هنر از نقاشى، معمارى و موسیقى تا سینما و عکاسى نقش مهمى داشته و دارد. زبان کمپوزیسیون در عکس به نظمى اشاره مى کند که با آن عناصر عکس را کنار هم مى چینیم. این نظم بیان کننده ی معناى تصویر ماست. اگر این بیان زیبا و گویا باشد عکس ما هم مى تواند با بیننده چنین رابطه اى برقرار کند.
رابطه ی بین اجزای عکس، کمپوزیسیون عکس را می سازد. این رابطه باید چنان باشد که در عین گیرائى منظور ما را از گرفتن عکس به روشنی بیان کند. رعایت چند نکته به ما در ایجاد کمپوزیسیون زیبا و گویا کمک مى کند. این نکات به تمرین احتیاج دارند تا عادت ذهن شوند.
91/1/30
8:23 ص
انتخاب موضوع عکس و چگونگى بیان آن
انتخاب موضوع عکس
چه عکس شخصى مى گیریم چه براى یک گزارش مصور عکاسى مى کنیم انتخاب موضوع یا سوژه ی جالب قدم اول در برداشتن هر عکس است. موضوع عکس ما بستگى دارد به سلیقه ی ما و اطلاعاتى که براى گزارش ما لازم است.
عکاسى براى گزارشگرى چندرسانه اى بیشتر نوعى عکاسى روایتگر است. به همین دلیل معمولاً به مجموعه اى از عکس احتیاج داریم که هر یک جنبه اى از داستان و در مجموع کل داستان را بیان کنند. همچنان که کل گزارش ما یک موضوع خاص دارد، تک تک عکس ها هم براى خودشان موضوعى دارند که در کنار هم داستان گزارش را بیان مى کنند.
تقسیم داستان به بخش هاى مختلف، یادداشت برداشتن از قبل و اطمینان از اینکه در آخر کار از آنچه لازم است عکس داریم مراحل مختلف کار را تشکیل مى دهد.
در این نوع عکاسى سعى مى کنیم هر عکس از نظر کمپوزیسیون و بیان موضوع و سایر جوانب تکنیکى کامل باشد. زیبائى و کمال تک تک عکس ها در یک گزارش موجب زیبائى و کمال کل گزارش مى شود.
در این نوع گزارش، هر سوژه اى را باید چنان نشان داد که بیننده همچنان که تصورى کلى از شکل آن و رابطه اش با فضاى اطرافش پیدا مى کند، جزئیات موضوع را هم ببیند.
براى تمرین این نوع عکاسى مى توانیم داستان کوتاه و ساده اى را در نظر بگیریم و بعد سعى کنیم بدون استفاده از کلام و تنها از طریق عکس آن را بیان کنیم. داستان را در ذهن تان به قسمت هاى کوتاه تقسیم کنید و هر قسمت را با یک یا چند عکس پوشش دهید. عکس هایتان را به ترتیب لازم پشت هم بچینید و به اطرافیان تان نشان دهید و از آنها بپرسید از مجموع آنها چه مى فهمند.
91/1/24
11:35 ص
عکاسی ،اصول و تعاریف کلى
عکاسى زبان است. زبانى تصویرى که واژگان، قواعد و دستورات خاص خودش را دارد. آشنائى با این زبان و تبحر در استفاده از آن به شما این امکان را مىدهد که از طریق تصویر با بیننده عکس ارتباط برقرار کنید. به همین دلیل است که مىگویند عکس خوب عکسى است که در ذهن بیننده احساس یا فکرى ایجاد کند.
براى ایجاد فکر یا احساسى در ذهن بیننده لازم است ما حرف روشن و گیرائى براى گفتن در عکس مان داشته باشیم. جهان اطراف ما پر است از موضوعات جالب براى عکاسى. براى انتخاب یک موضوع از این میان باید از ذهن خود کمک بگیریم.
پیش از گرفتن عکس، از خودمان بپرسیم موضوع آن چیست و چه جنبه هائى از موضوع را مى خواهیم پوشش دهیم. گاهى با قدم زدن در یک محل و نگاه کردن دقیق به اطراف مان مى توانیم سوژه هاى مهم و گیرائى براى عکس هایمان پیدا کنیم. گاهى هم مى خواهیم گزارشى مصور درباره ی موضوعى تهیه کنیم که لازم است از جنبه هاى مختلف پوشش داده شود. در این درس، هدف ما بیشتر نوع دوم عکاسى است یعنى عکاسى براى گزارشگرى یا بیان داستان.
به عنوان مثال فرض کنیم مى خواهیم گزارشى مصور از یک کلاس موسیقى کودکان تهیه کنیم. گزارش ما لازم است ساختمان مدرسه، کلاس موسیقى، معلم ها، شاگردها، سازها و نت هاى موسیقى را پوشش دهد. تمرکز گزارش بر جثه ی بچه ها، رابطه ی آنها با ساز و با معلم خواهد بود.
90/12/22
2:19 ع
عکاسی؛ فیلترها
فیلترها تجهیزاتی هستند که معمولا در بخش های اپتیکی عکاسی (مانند ابتدا یا انتهای لنز) نصب شده و طیف وسیعی از امکانات و جلوه های هنری و فنی را در اختیار عکاس قرار می دهند. برخی از فیلترها از میزان نور ورودی نمی کاهند در حالی که برخی دیگر باعث کاهش میزان نور ورودی به دوربین می شوند.
تعدادی از فیلترها به دلیل نقش مهمی که در عکاسی ایفا می کنند بسیار رایج هستند. در این بخش به نمونه هایی از این فیلترها اشاره می شود.
فیلتر فرابنفش (Ultra Violet یا UV)
این فیلتر رایج ترین فیلتر در عکاسی است. وظیفه اصلی این فیلتر از بین بردن اثر اشعه فرابنفش است. اگرچه این اشعه نامرئی است اما فیلم و سنسور عکاسی را تحت تاثیر قرار داده و باعث مات شدگی عکس می شود. این فیلتر نور مرئی را به طور کامل عبور داده و اشعه ماورای بنفش را جذب می کند. فیلتر UV تقریبا همیشه قابل استفاده است. بنابراین بسیاری از عکاسان همیشه این فیلتر را روی لنزهایشان نگاه می دارند.
از محاسن دیگر فیلتر UV محافظت لنز است. این فیلترها نسبتا ارزان و قابل تعویض هستند. از آنجا که فیلتر UV روی لنز نصب می شود در شرایط خطرناک برای لنز (بادهای شنی، قرار گرفتن در معرض خراش و ضربه و...) ممکن است از آسیب مستقیم به لنز جلوگیری کنند.
90/12/10
10:38 ع
عکاسی؛ فلش (Flash)
از آنجا که نور در عکاسی نقشی کلیدی ایفا می کند، عدم وجود نور مناسب عکاسی را مختل یا غیر ممکن می کند. از این رو منابع نوری مصنوعی اعم از انواع فلش ها و پرژکتورها با ویژگی های گوناگون در عرصه عکاسی بکار گرفته شدند. این امر عکاسی در شرایط مختلف نوری را ممکن و همچنین انعطاف زیادی در مقوله نورپردازی ایجاد کرد. به گونه ای که در برخی از گرایش ها و شرایط عکاسی، ثبت تصویر بدون آنها غیر ممکن است. عکاس با استفاده از فلش ها می تواند آثار موفق، زیبا و خلاق به وجود آورد، حال آنکه استفاده نادرست از آنها، تاثیرات ناخوشایندی در تصویر خواهد داشت.
نورپردازی بخش وسیعی از تجهیزات عکاسی را به خود اختصاص می دهد اما در این بخش به رایج ترین آنها یعنی فلش های قابل نصب روی دوربین اشاره خواهیم داشت.
فلاش های سرخود
90/12/2
2:16 ع
عکاسی، واضح سازی (Focus)
یکی از مؤلفه های مهم در یک عکس، بخش های واضح و غیر واضح آن است. کنترل کامل بر ویژگی های بخش های واضح و غیر واضح، هم از سوی عکاسان و هم از سوی طراحان تجهیزات عکاسی بسیار مورد توجه بوده و هست. این امر، در زیبایی، مفهوم و تاثیر عکس روی مخاطب نقش تعیین کننده ای دارد. ویژگی های بخش واضح و غیر واضح عکس، کنترل روی عمل واضح سازی، دقت عمل و سرعت آن از مواردی است که مورد توجه سازندگان و طراحان است.
با توجه به ماهیت لنز و فاصله موضوع با لنز، برای داشتن تصویری کاملا واضح باید لنز در فاصله خاصی نسبت به صفحه حساس قرار داشته باشد. حال زمانی که برخی از ویژگی های لنز و یا فاصله جسم نسبت به یک لنز تغییر می کند، باید فاصله لنز نسبت به صفحه حساس نیز تغییر کند. در غیر این صورت تصویری مات (اصطلاحا فُلو) خواهیم داشت.
از این رو، در اغلب لنزها به خصوص لنزهای حرفه ای ساختاری جهت تنظیم فاصله لنز نسبت به صفحه حساس تعبیه شده است تا تصویر واضحی از موضوع حاصل شود. این ساختار سیستم Focus یا سیستم واضح سازی نامیده می شود. همچنین به فرآیندی که طی آن عکاس تصویر سوژه مورد نظر را تا حداکثر ممکن واضح می کند، واضح سازی گفته می شود.
در دوربین هایی که فاقد سیستم واضح سازی هستند، از لنزهایی با زاویه باز استفاده می شود که عمق میدان زیادی ایجاد می کنند اما در فواصل نزدیک به سوژه نمی توانند تصویر کاملا واضحی ایجاد کنند.
اغلب لنزها، قابلیت واضح سازی در فواصل زیاد تا بینهایت را دارا هستند. اما آنچه که یکی از ویژگی های مهم لنز محسوب می شود، نزدیکترین فاصله ای است که در آن لنز می تواند تصویری کاملا واضح ایجاد کند به گونه ای که لنزهایی با قابلیت فوکوس سازی از نزدیک (مانند لنزهای ماکرو) ممکن است بسیار گرانقیمت باشند.
فاصله هایپر فوکال
90/11/26
9:43 ص
عکاسی، لنز- بخش سوم
لنز ماکرو
به طور کلی لنز ماکرو این امکان را به ما می دهد تا بتوانیم به سوژه بسیار نزدیک شویم، در فاصله کم یک تصویر واضح داشته باشیم و اشیا کوچک را در اندازه های بزرگ ثبت کنیم. به عنوان مثال در یک لنز ماکروی 1:1 می توان سوژه را با اندازه واقعی آن روی فیلم (مثلا 24 در 36 میلیمتر) ثبت کرد. حال تصور کنید وقتی در زمان چاپ، اندازه فیلم چند برابر می شود، اندازه سوژه نیز چند برابر اندازه واقعی آن خواهد شد.
90/11/16
12:27 ع
- لنز نرمال
فاصله کانونی در لنز نرمال برابر با قطر صفحه حساس است. مثلا برای دوربین های 35mm از آنجایی که ابعاد صفحه حساس برابر با 24 در 36 میلیمتر است، قطر تقریبا برابر 50mm (دقیقا 43.26mm) است. بنابراین در دوربین با این صفحه حساس، فاصله کانونی لنز نرمال برابر با 50mm است.
این مساله از این جهت حائز اهمیت است که وقتی اندازه صفحه حساس تغییر کند، امکان دارد یک لنز واید مانند یک لنز نرمال یا تله فوتو عمل کند. برای مثال یک لنز 50mm در دوربین CANON EOS 5D حکم لنز نرمال را دارد، اما در دوربین CANON EOS 7D زاویه دیدی برابر یک لنز تله فوتو خواهد داشت.
از نظر زاویه دید، لنز نرمال تصویری بسیار مشابه چشم انسان تولید می کند. در حالت پرایم، تصویر تولید شده از این لنز، بسیار با کیفیت و فاقد بسیاری از خطاهای رایج در انواع دیگر لنزهاست.
-لنز واید (Wide)
90/11/11
10:26 ص
دوربین عکاسی ،لنز- بخش اول
لنز ها(Lens)
لنزها یکی از مهمترین تجهیزات عکاسی هستند که تعیین کننده بسیاری از کیفیت های هنری و بصری در عکس است. اهمیت لنزها تا جایی است که معمولا در عکاسی حرفه ای، بیشترین هزینه تجهیزات را به خود اختصاص می دهند و در بازار ابرکمپانی های تولید کننده تجهیزات عکاسی حرفه ای، می توانند عاملی مهمتر از خود دوربین عکاسی محسوب شوند. همچنین گرایش های مختلف عکاسی چون معماری، خبری، ماکرو، حیات وحش، ورزشی و... خصوصا در سطح حرفه ای، لنزهای مخصوصی را طلب می کنند که از نظر فیزیکی و تصویری شرایط مطلوب را فراهم سازند.
شناسه های عدسی
مطالب کامپیوتری دارم. از همه وبلاگ ها هم دیدبانی میکنم.در میهن بلاگ هم با همین اسم یک وبلاگ دارم